Son zamanlarda vücuttaki ödemi uzaklaştırmak için bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yönteme lenf drenaj denilmektedir. Vücuttaki bağışıklık ve savunma işlemlerini lenf sistemi yapar. Dokulardaki sıvı değişimini ve dışarı atılması görevi lenf sistemine aittir. Dokulardaki suyun sağlıklı bir şekilde tamamen dışarı atılmaması ödem oluşmasına neden olur. Lenf Drenaj ile dokulardaki sınavının dışarı atılımı sağlanarak, ödem oluşması engellenmiş olur.
Lenf Drenaj Hakkında Merak Edilenler
Vücuttaki kanal ve kanalcıklar ile toplardamar ağında biriken renksiz sıvıyı dışarı atma işi lenf drenaj ile olmaktadır. Canlıların dokularında bulunan, bakteri ve mikropları dokulardan uzak tutan, vücudun sıvı dengesini sağlayan sistem lenfatik sistemdir. Lenfatik drenaj için kullanılan cihaz vücuttaki sıvı dengesi ayarlar, dokulardaki sıvı hareketliliğini artırır. Lenf drenaj cihazı ile parmak uçlarından yukarı bir basınç uygulanır. Bu basınç sayesinde vücuttaki renksiz sıvı hareketlendirilir. Özellikle lenf ödem sorunlarında lenf drenaj kullanılmamaktadır. Lenf ödem dokulardaki sıvının gerekli şekilde dışarı atılamaması sonucu dokuda sıvı birikmesi ve ilgili bölgede şişlik oluşması durumudur. Bu durum sık olarak kol ve bacaklarda görülür.
Meme kanseri durumunda lenfler çıkarılır. Bunun sonucu olarak ise sıvı akışı yavaşlar ve kollarda ciddi şişlikler oluşur. Bunun nedeni çıkarılan lenf sonucu dokulardaki sıvı birikmesinin dışarı atılamamasıdır. Kolun işlevini yitirecek duruma gelmesine neden olur. Bu ödem oluşumu mastektomi ile çözüme ulaşır. Lenfatik drenaj ayak, el burkulması gibi durumlarda oluşan sıvı birikmesinde de çözüm sunar. Ayrıca vücudun sıkılaşması, genç görünüm sağlanması, yara izlerinin yok edilmesi gibi tedavilerde de lenf drenaj kullanılmaktadır. Ciltteki kolojen üretimini destekleyen lenf drenaj estetik tedavi için de popüler olarak kullanılan bir uygulama. Lenf drenaj zayıflama yöntemi olarak da sık kullanılan bir yöntemdir. Bölgesel incelme, deri ve deri altı sıkılaşması sağlayan lenf drenaj h sağlık hem estetik için tercih edilmektedir.
Lenf Drenaj Uygulaması Seans Sayısı Kaçtır?
Lenf drenaj seansları yarım saat ( 30 dk ) şeklinde uygulanır. Bu uygulamanın haftalık şıklığı haftada iki veya üç şeklinde düzenlenir. Vücuttaki lenf sisteminin tam kapasite çalışmaması nedeniyle dokularda biriken renksiz sıvıların oluşturduğu ödemi atmak için parmak uçlarından basınç uygulanarak sistemin tam kapasite çalışması sağlanır. Birçok sağlık ve estetik sorunlarda lenf drenaj tam bir kurtarıcı olmuştur.
Lenf Drenajın Uygulandığı Durumlar
Vücuttaki bazı nedenler sonucu ortaya çıkan ödem, şişme veya eski yeni yara izleri tedavisinde yoğun olarak lenf drenaj kullanılmaktadır. Ayrıca göğüslerde hassasiyet, kabızlık, romatizma gibi sık karşılaşılan hastalıklarında tedavisi sırasında da lenf drenaj yöntemine başvurulur. Zayıflama, selülit, toksin birikmesi gibi estetik tedavilerde lenf drenaj cihazından oldukça yardım alınmaktadır. Sinüzit, saman nezlesi gibi üst solunum yollarındaki sıvıların sağlıklı olarak dışarı atılmaması sorunlarında da lenf drenaj kullanılmaktadır. Akne, ergenlik sivilceleri ve izleri, hamilelik cilt sorunlarının çözümü için de bu yöntem kullanılmaktadır. Ameliyat öncesinde ve sonrasındaki sıkıntılarda, uykusuzluk, yorgunluk gibi sorunlarda lenf drenaj tedavi yöntemi olarak tercih edebilirsiniz. Menopoz, regl sorunları gibi kadınların genel olarak karşılaştığı sıkıntıların çözümü de yine bu yöntem ile mümkündür.
Lenf Drenaj Nerede Uygulanır?
Lenf Drenaj tamamen ağrısız ve acısız bir uygulamadır. Özel kliniklerde ve güzellik merkezlerinde lenf drenaj uygulaması yapmanız mümkündür. Birçok estetik ve sağlık sorunda lenf drenaj kullanılmaktadır. Lenf sisteminin olduğu her bölgede lenf drenaj uygulanmaktadır. Bölgesel ödemin atılması için yoğun olarak tercih edilen bu yöntem tedavi edilecek yere ve soruna göre değişiklik gösterir.